pátek 18. srpna 2023

Langeland den šestý

S Luci, Martinem a Vilikem jsme si dali poslední snídani a pak jsem je odvezla na vlak do Svendborgu. Čekala je dlouhá cesta až do Skotska. 

Počasí u nás nevypadalo nic moc, zataženo a trochu vítr, takže jsme počítali s tím, že moře už nebude. Vzali jsme auto a projeli ostrovem až nahoru na opačný konec. Cestou jsme se stavili na pár místech, které jsme ještě chtěli vidět. 

Jako první jsme jeli do pristavniho městečka Spodsjberg, které jsme si prosli. Úplně jiné než Bagenkop, kam jsme jeli na kole předevčírem, nebylo. 



Následovala zastávka Oehlenschlägers Bøg, kde nás čekal mýtický buk, který inspiroval dánského básníka Adama Oehlenschlägerse k napsání dánské hymny (v níž je buk zmíněný). Cesta k němu vedla podél moře...





Třetí zastávkou byl malý zámek Tranekaer Slot.

A poslední bylo přístavní městečko Lohals až úplně na horní části Langelandu. Protože byly děti mokré z moře, zašli jsme jen do místní vyhlášené pekarny a zbytek si projeli v autě.

A pak už jsme zas sjeli k nám dolů (cca 45 km). Během cesty se zázračně vyjasnilo, zmizely mraky i vítr a mohli jsme tak ještě naposledy na pláž. Ideální rozloučení s ostrovem.

Žádné komentáře:

Okomentovat