sobota 10. října 2015

Konference

Jak to vypadá a co se děje na takové Servas konferenci?

Členové s hlasovacím právem nejdřív diskutují o tzv. motions - podnětech, které navrhly jednotlivé země nebo zástupci vedení Servas International. Pak delegáti pomocí hlasovacích zařízení podněty buď přijmou nebo ne.


Diskuze ohledně motions probíhaly již před konferencí přes Google Groups, kam byli lidi přiděleni nebo se přidali sami.
Tady na místě pak probíhají další diskuze ve skupinách, zda se jednotlivé motions budou nějak upravovat před samotným hlasováním nebo se o nich bude hlasovat tak, jak jsou.
A nakonec probíhají diskuze těsně před hlasováním, kde jsou přítomni všichni delegáti.

Diskutuje se tedy opravdu HODNĚ a jak to tak bývá, ne vždy mi všechny ty diskuze připadají užitečné a efektivní. Často se stává, že lidi něčemu nerozumí a potřebují to vyjasnit, někdo chce jen rýpat, další zase má potřebu POKAŽDÉ něco říct, někteří se u toho baví a nevnímají, jiní se chtějí babrat ve zbytečných detailech atd.
V každé skupině je cca 40 lidí, nás všech skoro 200, takže je to pochopitelné.
Ale například Švýcaři z toho rostou a mají spoustu nápadů, jak by se to dalo zefektivnit. Nicméně by to vyžadovalo opravdu kvalitní přípravu, hluboké plánování a organizací. Což je téměř nemožné, když všichni tady to dělají zadarmo a ve svém volném čase. I tak je vidět, že organizátoři na tom pracovali hrozně moc a snažili se eliminovat celou řadu potenciálních problémů.

Je určitě pravdou, že každá konference je prý lepší a lepší a organizátoři se snaží poučit z minulých chyb.
Rozhodně je vidět, že lidem tady záleží na tom, aby šly věci kupředu a neustále se zlepšovaly. Celkově tu vládne pozitivní nálada a touha Servas někam posunout, což dělá všechno to mluvení aspoň o trochu snesitelnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat